taikataikina%20aineet%200.-normal.jpg

Tehdään Taikataikina:

mittaa aluna, öljy ja suola pieneen kippoon (2 viilipurkkia sisäkkäin käy hyvin ). Lisää kiehuvan kuuma vesi, sekoita ( varo polttamasta itseäsi) . Sekoita vehnäjauhot pienellä lusikalla sekaan. Laita kertakäyttövinyylihanskat käteen ja ota  kuuma taikina ja vaivaa se sitkeäksi.

taikataikina%201.-normal.jpg

 

taikataikina%202.-normal.jpg

taikataikina%203.-normal.jpg

taikataikina%204.-normal.jpg

Jaa taikina näin ja sekoita 1/3 osaan taikinasta 1 tl tummaa kaakaojauhetta.

taikataikina%205.-normal.jpg

Nyt sulla on sekä ``joulutorttutaikina että ruispalojen taikina`` valmiina. Laita ne muovirasiaan etteivät pääse kuivumaan. Taikataikina säilyy hyvin huoneen lämmössä kunhan ei pääse kuivumaa.

IMG_4612-normal.jpg

Tee voipurkin kannesta suikale joka on 0,75 cm leveä, pituudella ei niin ole väliä. Laita maalarinteippipalat suikaleen päihin.

IMG_4613-normal.jpg

IMG_4614-normal.jpg

Jos kotoa sattuu löytymään pastakone niin sillä voi kaulia taikinan 4 # paksuudelle säädettynä. ( Jos kaulit fimoa tällä niin se ei enää käy ruoanlaittoon) Jos ei ole pastakonetta niin sitten täytyy yrittää kaulia mahdollisimman ohutta levyä tavallisella kaulimella tai vaikka lasipullolla.

IMG_4615-normal.jpg

Laita kaulittu taikina leivinpaperin päälle niin sitä on helppo käännellä. Leikkaa muovisuikaletta apunakäyttäen taikinasta suikaleita. Maalarinteippi auttaa pitämään muovisuikaletta paikoillaan kun leikkaat. Käytin girurgin veistä mutta keitiöveitsi tai massaleikkurikin käy.

IMG_4616-normal.jpg

Pätki suikaleet ja...

IMG_4617-normal.jpg

...pyöristä kulmat töpöttäen veitsen lappeella kulmaa.

IMG_4618-normal.jpg

Sitten vaan jätät palat kuivumaan joko leivinpaperille tai nenäliinapaperille. Kääntele kuivumisen aikana välillä toisinpäin leipäsiä ja paina kevyesti että oikenevat jos ovat käpristyneet että kuivuisivat tasaisiksi.( NÄITÄ EI PAISTETA )

IMG_4578-normal.jpg

Pussin tein ruispalapussin muovista. Yläreunaan jätin tuota keltaista hiukan.

Leikkasin sopivankokoisen muovipussin palan ja teippasin pitkän sivun ja pussinpohjan teipillä.

IMG_4604-normal.jpg

Laita leivät pussiin ja tee langasta solmu valmiiksi ja pujota se pussin suuhun ja kiristä , tee toinen solmu ja leikkaa ylijäämälanka pois.

Tuon merkin leipäpussiin tein skannaamalla ja printtaamalla tarra-arkille.

Nyt sitten liimasin tarran kiinni ja laitoin vielä taakse teipinpalan jolla kiristin pussin sopivan kokoiseksi.

IMG_4609-normal.jpg

Ja leipätoimitus meni Nilikentän tavarataloon. Olen tehnyt tuon leipähyllyn jo aikoja sitten odottamaan tätä leipälähetystä.

IMG_4531-normal.jpg

Vaaleasta taikataikinasta voit tehdä torttulevyt samalla suikalemuotilla kun teet palat vähän pidemmiksi kuin ruispalat.

IMG_4061-normal.jpg

Ja leipuri tekee tietysti helppotaikinasta monenlaisia torttuja. Tuossa vain tähtitorttu.

Taikataikinasta voi jättää alunan pois jos sitä ei ole ja tehdä suolataikinan.

Tuo taikataikinaohje ei ole oma keksimäni , olen sen löytänyt joskus aikoja sitten netistä mutta harmikseni en ole laittanut ylös kenen sivuilta sen olen löytänyt. Olisin linkittänyt sen tänne. Suolataikinan ohje löytyy Marian sivuilta.

Lisäys:

Ja jos ei halua leipoa taikataikinasta ruispaloja niin ainahan voi tehdä vaikkapa ruskeasta pahvista tai nahasta paloja ja pussittaa ne.

IMG_4657-normal.jpg

Kolmen mittakaavan pussitukset: 1:12 ,1:18 ja 1:24. Pienimmät tuli vahingossa väärin päin pussitettua, vasenkätisille.