Lakaisuharjan teko-ohje:

IMG_0482-normal.jpg

Tarvikkeet:

- pellavanarua tai jotain muuta jäykkää ja hapsuuntuvaa narua harjaksiin

- ripustuslenkkiin ohuta virkkauslankaa tms.

- runkoon kananmunankennoa

Työkaluina:

- sakset, pieni puristin, liimaa ( erikeeperiä ), cocteil tikku, voirasian kansi, viivotin tms. mitta, teräväkärkinen neula, maalia, pensseli, jäiköhän listasta jotain

IMG_9431-normal.jpg

Tämä lakaisuharja on tehty puuviilusta lähes samalla tavalla kuin tuleva ohje, olin tallentanut harjan koon sen kanssa kuvaan. Harja on 1:12 mittakaavassa. Tuossa harjassa on varressa pituutta enemmän kuin 1:1 esikuvassa.

IMG_0042-normal.jpg

Aloitetaan harjaksien teko: Leikkaa voi/ margariini rasian kannesta reilun leveä ( 3-5 cm ) suorakaidesuikale, tee aloitus ja lopetusreunoihin lovi langan kiinnitystä varten tai teippaa aloitus ja lopetus kohdat. Kääri harjaslanka suikaleen ympärille tasaisesti ja laita liimaa ( erikeeperi ) cocteiltikun avulla sivuihin niin että harjakset pysyvät yhdessä. Muovisesta voi rasian kannesta harjakset irtoaa hyvin kun liima on kuivunut. Anna liimauksen kuivua vaikka yön yli.

IMG_0043-normal.jpg

Leikkaa harjas osa keskeltä auki.

IMG_0046-normal.jpg

Poista voirasian suikale ja leikkaa vielä takaosakin keskeltä auki. Nyt sinulla on harjasmateriaalia moneen harjaan.

IMG_0038-normal.jpg

Leikkaa kananmunan kennorasian suorasta osasta kapea suikale n. 1 cm leveyttä tai vieläkin kapeampi ja taita se pituus suunnassa kahtia tämä on harjasosan yhdistäjä ( 2,2 cm pituus ). Laita liimaa uraan ja tunge sopivan pituinen kappale harjasta uraan ja nipistä puristimella yhteen.( nuo harjaksen palaset kuvassa on tehty taas eri tavalla kuin ohjeessa ). Anna taas kuivua hyvin. Leikkaa harjas sopivan pituiseksi tässä vaiheessa tai myöhemmin.

IMG_0039-normal.jpg

Oikealla on nyt harjasosa valmis ja vieressä odottaa samalla tavalla taiteltu munakennon suikale varreksi, pituus voisi olla vaikkapa aluksi 5 - 5,5 cm eli hiukan pitempi kuin valmis varsi.

IMG_0041-normal.jpg

Liitä harjasosaan varsi kuvan osoittamalla tavalla. Eli halkaise hikan varren suikaletta harjasosan kiinnityspuolessa ja liimaa molemmin puolin kiinni. Anna taas liiman kuivua hyvin  laita puristin  jos on tarpeen. Liiman kuivuttua voit muotoilla harjan päätä  ja vartta ja sen pituutta leikkaamalla tai vaikka kynsiviilalla pyöristäen.

IMG_0044-normal.jpg

Maalaa harjan ``puuosat`` mieleiseksi. Pörrötä harjakset niin kuin niillä olisi siivottu jo kauan. Tee vielä terävällä neulalla reikä ja ripustuslenkki harjan kädensijaan.

IMG_0482-normal.jpg

Tässä vielä valmiita harjoja. Tee niistä kauniimpia kuin nuo hätäsesti tuhrustetut. Voit käyttää ohutta puuviilua tai pahvia kananmunakennon sijaan.

IMG_9435-normal.jpg

Ensimmäisessä harjaskokeilussa niputin harjakset ohuella rautalangalla yhteen ja liimasin puuviilun suikaleet molemmin puolin ja varreksi vuolin kahvinsekoitustikkua. Lakaisuharjan voi tehdä tyyliin mitä materiaalia kaapista löytyy.

Tuota harjaksien teko-ohje pohjaa voi käyttää myöskin vaikka nuken hiusten otsatukan tekoon. Tai tehdä katuharjan laittamalla varren grillitikusta keskelle. Tai johonkin vaatetukseen: hulahulahameeksi tai rimpsuksi eri lankojen pakuuksia hyödyntäen... Mitä sinä keksitkään tehdä tuolla tekniikalla?